Odstřelí Babiš kvůli EET českého odborníka na závislosti?

1. 02. 2016 18:00:27
Přijetí elektronické evidence tržeb vázne. Koho všeho je ministr financí schopen zničit, aby urychlil její přijetí? Andrej Babiš přenáší predátorské chování ze svých firem do české politiky. A to není dobře.

Elektronická evidence tržeb. Její přijetí je pro ministra financí Andreje Babiše alfou a omegou. Nový zákon nařídí zhruba 600 tisícům podnikatelů, kteří od svých zákazníků inkasují v hotovosti, aby od roku 2018 zadávali příjmy do elektronické pokladny. Ta data odešle finanční správě. Ministerstvo financí si od opatření slibuje, že dá státní pokladně možnost sáhnout si na daně, které jí doposud díky nepřiznání příjmů částí podnikatelů unikaly. Dle studie MFČR jde minimálně o 10 miliard korun ročně. EET je jednou z priorit stávající vládní koalice a Andrej Babiš dokonce řekl, že rezignuje, pokud projekt nebude fungovat.

A doufá, že nebude muset. Tisk 513/0 – Vládní návrh zákona o elektronické evidenci tržeb totiž provázejí v Poslanecké sněmovně tvrdé obstrukce opozice. Proti zavedení zákona je také velká část samotných živnostníků a veřejnosti. Babiš tak musí bojovat na dvou frontách. V zákulisí s oponenty v politických kuloárech, a paralelně v médiích s názorem veřejnosti. Potřebuje na svou stranu dostat co nejvíce lidí. Aby EET mediálně podpořil, vytáhl ve čtvrtek z klobouku následující návrh. Když zákon projde, zařídí snížení DPH u točeného piva v barech a restauracích. Podstatná část České republiky v ten moment zbystřila. Nejen koaliční partneři, kteří se netajili údivem a rozhořčením nad obsahem návrhu, který s nimi Babiš předem neprojednal. Nejen štamgasti v hospodách, kteří si věc švejkovsky pochvalují, a již si připravují tužku na volební lístek hnutí ANO pro krajské volby 2016. Divili se i odborníci, kteří se věnují tomu, jak to v České republice s pitím alkoholu vypadá, a jaké má tento stav následky.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil z protidrogového odboru české vlády ihned po zveřejnění Babišova nápadu reagoval:

„Světová zdravotnická organizace opakovaně upozorňuje na extrémní situaci v oblasti alkoholu v Česku. Uvádí, že jeden z nejsilnějších nástrojů boje a snížení dostupnosti je cenotvorba. Ne snižování ceny, ale její zvyšování. Babišův návrh označuji za populistický. Zdůrazňuji, že vláda loni schválila plán k omezení škod působených alkoholem. ČR by chtěla do pěti let snížit spotřebu čistého lihu na osobu o pět procent, do deseti let o 30 procent. Pomoci má právě snížení dostupnosti či zdražení. Denně se alkoholu v Česku napije zhruba 12,5 procenta lidí nad 15 let – 19 procent mužů a přes šest procent žen. Závislost na alkoholu má asi 540 tisíc lidí.”

Vobořil tak naprosto legitimně vyjádřil stanovisko poradního orgánu vlády pro drogy a závislosti ve snaze varovat před destrukčním účinkem Babišova nápadu. Ostrá reakce ministra financí se rozletěla do českých médií v pondělí 2. února. Mimojiné obsahovala následující osobní útok, který si v ničem nezadá s konverzací ve frontě na párek v útrobách stadionu čtvrté hokejové ligy: "Pokud jde o pana Vobořila, tak ať si klidně rezignuje, protože to je člověk, který má velmi blízko k Pavlu Bémovi." Pomineme-li buranskou formu vyjadřování, na kterou jsme u Babiše občas zvyklí, a soustředíme-li se na věcnou stránku věci, nelze než ocenit Babišovu investigativní schopnost. Nebo jeho týmu, který pro něj opatřuje “kompromitující materiály”? Současný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se v minulosti s Pavlem Bémem potkat přímo musel, protože Vobořil v ČR po revoluci pomáhal stavět základy protidrogové politiky, a uplatňoval tak osobní zkušenosti získané při práci ve vlastní organizaci Podané ruce. Ta zajišťovala pomoc lidem závislým na drogách. Pavel Bém, mnohými odsuzovaný za svou pozdější práci v křesle primátora Prahy, tehdy pořádal jedny z prvních besed na téma drogové závislosti v naší zemi. V roce 1995 působil na Úřadu vlády a Ministerstvu vnitra, kde se právě drogové problematice věnoval. Životní cesty Béma a Vobořila se tak protnout musely.

Jindřich Vobořil má za sebou velmi dobré pracovní výsledky. Česká protidrogová politika sklízí úspěchy v zahraničí, řada zemí přebírá naše poznatky a kopíruje naše postupy. Protidrogový odbor dostal díky jeho snaze od vlády poprvé v historii výraznější finanční injekci na budování celorepublikové sítě pomoci závislým na hazardním hraní. Fakt, že se Vobořil svým postojem stal pro Babiše nepohodlným, může mít pro naší zemi velmi nepříjemné následky. To, co může přijít, je organizovaná snaha o veřejnou diskreditaci národního protidrogového koordinátora, tak jak to Andrej Babiš v červnu minulého roku provedl v případě poslance Ladislava Šincla kvůli zákonu o pojišťovnictví. Rozhodně se vyplatí tuto kauzu sledovat.

Andrej Babiš musí pochopit, že cesta k prosazení EET vede politickou cestou bez osobních útoků a zákulisního vyhrožování. Přijetí EET má nižší prioritu, než fungující česká protidrogová politika.

Autor: Václav Pištora | pondělí 1.2.2016 18:00 | karma článku: 20.22 | přečteno: 820x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 628 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1544

Věnuji se problematice hazardních her a jejich dopadu na společnost. Dále také o zvelebování veřejného prostoru netradičními instalacemi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...